De kracht van consistentie

Sinds een tijdje (lees: toen corona begon) ben ik m’n Instagram strategie gaan omgooien. Of eigenlijk; ben ik een Instagram strategie gaan toepassen. Waar ik voorheen leuke kiekjes plaatste van m’n vakantie op Tenerife of palmbomen, was het nu tijd voor powerfoto’s met een verhaal. Ik wilde groeien met m’n account, meer zichtbaarheid creëren. Ik besloot waarde toe te voegen aan m’n pos en werd veel actiever door op alles en iedereen te reageren. Langzaam zag ik het getalletje boven de ‘followers’ stijgen. In een half jaar tijd kreeg ik er 500 volgers bij maar ik ben er nog lang niet. Maar ik weet dat ik nóg meer ga groeien en nóg meer bereik ga generen. En jij kan dit ook. Een deel van de formule van een Instagrammer met veel volgers is namelijk het volgende: consistentie. 

Eigenlijk is het heel makkelijk. Zorg dat je altijd doorgaat. Mensen met veel succes hebben dit succes bereikt door niet op te geven. Zij zullen hun route echt niet bewandeld hebben zonder slag of stoot. Ook zij hebben obstakels gehad, maar overwonnen deze. Ze gingen net zo lang door totdat het wél lukte. Nu vraag je je misschien af wat niet opgeven met consistent zijn heeft te maken, maar laat me je een paar voorbeelden geven.

Monica Geuze is al jarenlang actief in YouTube-land. De vlogster begon in 2014 met het vastleggen van haar leven. Ze was op dat moment al DJ en deed leuke dingen, maar ze had nog geen nationale bekendheid. Toch werd ze steeds bekender. Hoe dat kwam? Monica postte haar video’s op een vast moment. Hierdoor wisten haar kijkers precies wanneer er een nieuwe vlog online kwam. Ze creëerde een verwachtingspatroon dat ze waarmaakte. Door haar consistentie kreeg ze er langzaam maar zeker steeds meer volgers bij. Ze gaf niet op, maar bleef posten, ook als er een ‘wat saaiere video’ online kwam of de video heel kort was.

En zo gaat het met veel mensen, vooral online. Blijf posten, elke maand, elke week, elke dag, wat jij wil maar blijf consistent. Zorg dat jouw publiek weet wanneer ze iets van jou kunnen verwachten. Zorg dat je zichtbaar blijft. De combinatie van doorzetten en niet opgeven met het consistent zijn en telkens opnieuw een video te publiceren of een post te plaatsen, zorgt ervoor dat je jezelf naar de top brengt. 

En niet alleen online geldt dit. Neem bijvoorbeeld sporten. Ik ben echt niet de enige als ik zeg dat sporten niet m’n grootste hobby is. Toch besloot ik om twee keer in de week te gaan zwemmen. Ik zette door (gaf niet op) en zorgde ervoor dat ik bleef gaan. Elke week opnieuw, ook als ik écht geen zin had. Doordat ik consistent bleef gaan, voelde ik dat ik sterker werd en ging ik steeds lekkerder in m’n vel zitten.

Klinkt nu allemaal heel makkelijk, maar zelfs iets simpels als consistent zijn, telkens opnieuw hetzelfde doen, is juist lastig. Iets vol proberen te houden en niet verveelt raken, of de tijd er niet meer voor nemen. 

Hierbij een kritische noot voor jou en mij: hoe consistent ben je eigenlijk met alles in je leven?  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *