How to: omgaan met veranderingen?

De ene keer kun je er niet op wachten, de andere keer kan het niet snel genoeg gaan: een verandering in je leven. Er zijn een aantal gebeurtenissen geweest die mijn leven enorm hebben veranderd zoals mijn eerste break-up, het verhuizen naar Amerika, het krijgen van een nieuw vriendje, mijn minor in Praag en onlangs nog de verhuizing naar de hoofdstad. Over het algemeen zijn het leuke veranderingen maar toch kan het soms lastig zijn om je aan te passen aan een nieuwe situatie. Daarom deel ik graag met je wat bij mij altijd helpt:  

Me, myself and I

Natuurlijk hangt het van de gebeurtenis af hoe je er het beste mee om kunt gaan, maar over het algemeen zijn er een paar dingen die mij enorm helpen. Het eerste is om dicht bij jezelf te blijven. Dit klinkt misschien een beetje duf maar van alles wat er in je leven gebeurd, overal waar je bent, alles wat je zegt, alles wat je voelt en overkomt, daar is continu een persoon bij: namelijk jijzelf. Ik heb door de jaren heen echt geleerd hoe ik mezelf het beste kan vermaken en dat ik uiteindelijk altijd de persoon ben die met mezelf moet dealen. Als ik ergens alleen was probeerde ik er altijd het beste van te maken en oprecht lol met mezelf te hebben. 

Relativeren is key

Toen ik in het buitenland woonde had ik weleens last van heimee. Opzich niet heel gek als je maanden aan de andere kant van de oceaan woont of in een Oostblok land woont waar ze een taal spreken waar jij niks van verstaat. Op zulke momenten is relativeren key. Als ik het even niet meer zag zitten bedacht ik me vaak hoe lang nog had voordat het avontuur weer was afgelopen. Daar hield ik me dan aan vast. Was het eventjes kut? Nog maar 10 maanden en je bent weer terug. Nog maar 4 maanden en je bent weer terug. Nog maar 1 maand en je bent alweer terug. Doordat ik wist dat er een eind in zicht was kon ik me makkelijker over de heimwee heen zetten en toch nog genieten van het moment. 

Alles komt goed

Soms gebeuren er ook minder leuke dingen in je leven. Deze hoeven niet perse je leven drastisch te veranderen, maar ze kunnen wel impact maken. Zo ben ik bijvoorbeeld niet aangenomen op het conservatorium, heb ik veel te vaak gedaan over het halen van mijn rijbewijs en was ik echt heartbroken bij m’n eerste break-up. Op zulke momenten denk je echt dat de hele wereld tegen je is en dat er niks is op de wereld (zelfs chocola niet) die het dan goed kan maken. En toch is het zo: things will get better. Uiteindelijk komt altijd alles goed, hoe je het ook wendt of keert. En dit is een hele fijne gedachte. Tuurlijk is het lastig om te bedenken dat er nog een prins op een wit paard ergens rondhuppelt die op zoek is naar jou, maar zelfs de 16-jarige Tessa had nooit gedacht dat het in de liefde weer goed zou komen (om maar een voorbeeld te noemen). Toen ik niet werd aangenomen op het conservatorium zag ik m’n hele musical carrière aan me voorbij gaan. Terwijl ik diep van binnen er toch al wat vraagtekens waren of zo’n opleiding écht bij me paste. Ik geloof er heilig in dat alles met een reden gebeurd en dat toeval niet bestaat. The Universe got your back.

Praat erover

Een laatste, misschien wat meer praktische tip om met plotselinge, grote of gekke veranderingen om te gaan is om er gewoon met je omgeving over te praten. Er is vast wel een familielid, vriend of buurvrouw met wie je je struggles kunt delen of kunt praten over wat je te wachten staat. En als je er liever niet met iemand praat, kun je er natuurlijk ook over schrijven, zoals ik dat nu doe.

Wat is jouw grootste verandering geweest in je leven? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *