Q & A: Life as an exchange student

In 2014/2015 heb ik een jaar in Texas gewoond. Hier ging ik naar school, woonde ik bij een gastgezin en leerde ik de Amerikaanse cultuur kennen. Destijds hield ik een blog bij en heb ik vragen beantwoord die ik toen kreeg. Zie hieronder de meest gestelde vragen:

Hoe bevalt je gastgezin?

Nou, hier kunnen we lang en kort over praten, maar ontzettend goed! Het duurde ook wel even moet ik zeggen (ik ben twee keer van gastgezin gewisseld) maar ben nu meer dan gelukkig. Familie 2.0 in Texas is afgevinkt van de checklist.

Is het een grote school?

JA. Ik ben gewend om naar een school te gaan met zo’n 400 a 500 leerlingen, als het niet minder is. Op deze school huppelen er op z’n minst 3000 (!) rond. Het is een hele transitie omdat je elke dag nieuwe gezichten tegen komt. Verwarrend maar leuk. Dit is alleen niet bij elke school zo. Het ligt vooral aan de staat waar je naartoe gaat. Zo ken ik mensen die naar een school gingen met met minder dan 100 studenten.

Is alles groter is Amerika?

Alles? Nee. Het meeste? Mwa. Het eten? JA. De porties zijn insane! Ook veel soda’s (frisdranken) zijn te koop in grotere formaten. De meeste auto’s bijvoorbeeld zijn dan wel weer hetzelfde maar de meeste huizen zijn relatief wel groter. Echter verschilt dit ook weer per plaats. Volgens mij is Texas redelijk betaalbaar en laten mensen hier ook sneller een groot huis bouwen.

Heb je ook herfstvakantie in Amerika?

Herfstvakantie niet echt. Wel hebben we in november Thanksgiving en letterlijk drie weken later is het kerstvakantie.

Heb je ook saaie dagen?

Oh ja zeker! Er zijn genoeg dagen dat ik onder de dekens in m’n pyjama een beetje Netflix zit te kijken. No worries, maar dat is prima. In Nederland heb je toch ook niet altijd wat te doen?

Wat wordt er bedoeld met ‘je mag als exchange student niet naar feestjes?’

Als exchange student mag je niet naar feestjes omdat je niet in aanraking mogen komen met alcohol, drugs, seks, de politie ect. Veel van deze aspecten zijn aan te treffen op feestjes, en dit willen organisaties graag vermijden.

Hoe was het contact met het gastgezin de eerste dagen en zijn er dingen die je over mail kan vragen?

De eerste dagen waren een beetje awkward. Ik denk persoonlijk dat je bij de eerste ontmoeting al wel een soort van voelt of je een klik hebt of niet. Praten met elkaar over social media zegt namelijk niks over een persoon, en dit zeg ik uit ervaring. Het is best vermoeiend om de eerste dagen non-stop Engels te praten omdat je het niet gewend bent. Je hebt wat ruimte nodig om jezelf te ontdekken in een andere cultuur en zij moeten je die ruimte ook geven. Natuurlijk is het aan jou om wel uit je comfort zone te stappen en je te laten onderdompelen in deze nieuwe ervaring.

Je kunt via de mail naar de interesse’s van je gastgezin vragen, over hun verleden praten, over waarom jij een exchange jaar wilt doen en waarom zij een exchange student willen en of over wat je met ze kunt gaan doen. Er is genoeg om over te praten en elkaar te leren kennen!

Heb je inpak tips?

Probeer het zo klein mogelijk op te rollen, en vraag hulp aan een vriend of vriendin. Neem geen onnodige dingen mee die je makkelijk daar kan kopen. Zorg dat je in een aparte tas de benodigdheden hebt voor de eerste paar dagen, zodat je je grote koffer niet open hoeft te maken (als je eerst ergens anders heen gaat) en neem vooral niet teveel kleren mee. Dat fotolijstje van je familie is namelijk veel leuker dan dat ene shirtje dat je gister hebt gekocht.

Wat kan je als cadeau geven?

Eten! Wie is er nou niet dol op eten? Helemaal als je hebt over Amerikanen! Van stroofwafels tot drop tot beschuit met muisjes en via oma’s appeltaart mix weer terug. Daarnaast had ik ook Iphonehoesjes met de Nederlandse vlag erop en is het misschien leuk om iets te geven met iets typisch Nederlands erop. (molen, klompen) Tegenwoordig kun je ook overal Engelse kookboeken vinden met typisch Nederlandse recepten, ook leuk!

Hoe waren de eerste dagen op school en is vrienden maken makkelijk?

Doordat ik de andere exchange students al kende, had ik al wat vrienden. Maar het enige advies dat ik je kan geven is zelf initiatief nemen. Gewoon vragen aan die random groep mensen of je met ze mee mag naar het winkelcentrum of misschien bij ze gaan zitten tijdens lunch, heb ik ook gedaan. En als ze nee zeggen, boeiend. Vraag je toch iemand anders? Als exchange student ben je sappig materiaal voor die Amerikanen dus een nee zul je vast niet krijgen. En daarnaast, over een jaar ben je anders toch weer weg, yolo!

Heb je nog tips om niet met een 20 kilo zwaardere koffer terug te komen?

Zoek alles goed uit wat je echt nodig hebt. Veel kleding die je weinig hebt gedragen kun je misschien daar achterlaten en aan je vrienden daar geven of doneren. Zelf heb ik wel een extra koffer mee terug genomen, omdat het anders echt niet paste haha!

Wat moet je meenemen als je naar Amerika gaat?

The essentials! Kleding, schoenen, je paspoort, foto’s van vrienden en familie, telefoon en jezelf! Misschien is een goed humeur ook een goed idee!

Heb je nog tips voor aankomende exchange students?

Geniet ervan! Je gaat kut momenten hebben en je afvragen waarom je het ook alweer doet, en je gaat met je kop buiten de auto hangen terwijl de wind in je gezicht blaast en je realiseren dat je oh zo veel van het leven houdt. Maak vriendschappen die sterk zijn, maar hou in je achterhoofd dat je weer vertrekt. Accepteer dat je in een andere cultuur bent en dat dingen anders zijn. Lach erom, realiseer je dat het in Nederland beter geregeld is en accepteer het. Iedereen doet alles op z’n eigen manier. En dan m’n laatste wijze advies. Doe geen domme dingen. Natuurlijk wil je naar dat ene feestje waar iedereen heen gaat, maar er hoeft maar een ding fout te gaan of je staat weer thuis op de stoep. Een vriend van mij is laatst naar huis gestuurd omdat die buiten liep na curfew tijd (avondklok) en hij een acoholvrije bier in z’n hand had. Het blijft Amerika (of welk land dan ook) en de organisatie is verantwoordelijk voor wat er met jou gebeurd. Een avondje bankhangen kan ook gezellig zijn, en je haalt al die gekke streken later in Nederland toch wel uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *